Difer Press
Οικονομία

Ινστιτούτο ΓΣΕΒΕΕ: Τρομερές αποκαλύψεις δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά έχουν χρήματα για 19 ημέρες το μήνα

Ινστιτούτο ΓΣΕΒΕΕ: Τρομερές αποκαλύψεις δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά έχουν χρήματα για 19 ημέρες το μήνα

Την εικόνα που βλέπουμε, γνωρίζουμε αλλά και ζούμε ανέδειξε η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας να δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους μόνο μέχρι τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα. Το στοιχείο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα σοβαρά στοιχεία της έρευνας σχολίασε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος δήλωσε ότι τα στοιχεία της έρευνας είναι συνταρακτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν όλοι οι Έλληνες τα τελευταία 2 χρόνια από ένα ράλι, όπως το χαρακτήρισε ακρίβειας και αισχροκέρδειας το οποίο μειώνει τα εισοδήματά τους και οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων στα όρια της ακραίας φτώχειας.

«Αυτό που για μένα είναι ένα συνταρακτικό στοιχείο είναι ότι 6 στα 10 νοικοκυριά διαβιεί με τον μισθό ή το εισόδημά του μέχρι τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα. Αυτό το στοιχείο στην περσινή έρευνα ήταν 5 στα 10 νοικοκυριά δηλαδή  50,5 % και φέτος ανήλθε στο 60, 7%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο έχουμε αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων κι αυτό είναι συνταρακτικό γιατί οδηγεί μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας», επεσήμανε ο κ. Καββαθάς.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ακόμη ένα στοιχείο της έρευνας ότι το 15% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αγοράσει τα βασικά προϊόντα για να επιβιώσει όπως επίσης ένα άλλο στοιχείο δείχνει ότι το 52% των νοικοκυριών μειώνει τις δαπάνες επιβίωσής του γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί και  1 στα 2 νοικοκυριά μεταθέτει στο μέλλον ιατρικές αναγκαίες εξετάσεις γιατί δεν μπορεί να τις καλύψει οικονομικά.

Να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στα υψηλά πρόστιμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ότι επιβάλλουν σε εταιρείες που αισχροκερδούν, υπογραμμίζοντας ότι το πρόστιμο έχει σχέση και με το κέρδος της εταιρείας.

« Εάν δεχθούμε ότι μία μεγάλη επιχείρηση, μία πολυεθνική έχει κερδίσει απ’ την ελληνική αγορά 100 εκ. ευρώ το να πληρώσει 1 εκ. ευρώ πρόστιμο δεν την ακουμπάει καν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενεργοποιηθεί επιτέλους η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δει τις εναρμονισμένες πρακτικές που ακολουθούμε σε πολλούς τομείς της οικονομίας , όπως είναι τα τρόφιμα, τα καύσιμα και να ενισχυθούν οι δομές του κράτους γιατί δεν μπορούν 70-80 υπάλληλοι να ελέγξουν μία ολόκληρη επικράτεια», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Να αλλάξουμε πρακτικές και ως καταναλωτές

Εκτός όμως από τα στοιχεία, από τις παραλείψεις του κράτους αλλά και το τι θα πρέπει να κάνει το ίδιο το κράτος για να προστατεύσει τον καταναλωτή και τα νοικοκυριά, ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε πως και οι ίδιοι οι καταναλωτές πρέπει να αλλάξουν πρακτική.

«Διαχρονικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παίζουν τον ρόλο του …αμορτισέρ. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι κι εμείς ως καταναλωτές πρέπει να αλλάξουμε πρακτικές και λογική. Όταν πάμε χωρίς καμία κρίση κατευθείαν στις πολυεθνικές και στα mall  η αγορά οδηγείται στο ολιγοπώλιο. Η αγορά ελέγχεται από 5-10 ισχυρούς ομίλους στα τρόφιμα και ταυτόχρονα 5-10 πολυεθνικές ελέγχουν την τιμολογιακή αγορά στις εισαγωγές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, πέραν των ευθυνών της πολιτείας είναι και η ευθύνη η δική μας, από που επιλέγουμε να αγοράσουμε, από το μικρό κατάστημα της γειτονιάς που ενδεχομένως να δουλεύει η σύζυγός μας, οι συγγενείς, ο γείτονάς μας κι αυτό κλείνει μέρα με την ημέρα ή πάμε κατευθείαν στην πολυεθνική και δίνουμε τα λεφτά μας για να φύγουν στο εξωτερικό; Γιατί αυτό συμβαίνει, δεν είναι κάτι που δεν το ξέρουμε. Άρα σημαίνει ότι κι εμείς έχουμε ευθύνη», επεσήμανε ο κ. Καββαθάς, υπογραμμίζοντας ότι τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε πηγαίνουν στην μητρική εταιρεία, στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ανέφερε ότι πριν 3 μήνες με αφορμή την έκθεση του Παρατηρητηρίου Φορολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής πρόεδρος κ. Ζούγκμαν δήλωσε ότι η Ελλάδα χάνει το 8% των εταιρικών φόρων γιατί μεταφέρονται σε φορολογικούς παραδείσους.

«Κι εμείς ψηφίσαμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, που είναι νόμος του κράτους με το οποίο υπερφορολογείς τον ασθενέστερο κρίκο της αγοράς που είναι η ατομική επιχείρηση και η αυτοαπασχόληση», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ανέφερε ότι τον προβληματίζει το γεγονός πως οι αντιδράσεις επ’ αυτού του νομοσχεδίου δεν ήταν μεγάλες, καθώς ενδεχομένως να μην έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αλλαγής. Πάντως ο ίδιος τόνισε πως στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην περιφέρεια ενημερώνει και για το φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθώντας να αλλάξει τη σκέψη των επαγγελματιών.

Αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Στο μεταξύ, ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ κι αυτό θα επηρεάσει προς το θετικό τις τιμές επ’ ωφελείας των καταναλωτών, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και να μειωθεί ο ΦΠΑ πάλι θα είναι αναγκαίος ο  ελεγκτικός μηχανισμός για να περάσει πραγματικά στον καταναλωτή η ενδεχόμενη μείωση.

«Το βασικότερο είναι στο επίπεδο ενέργειας ότι μετατρέψαμε ένα κοινωνικό αγαθό όπως η ηλεκτρική ενέργεια σε προϊόν χρηματιστηριακό κι αυτό δημιουργεί τα τεράστια προβλήματα. Και είτε μιλάμε για το ελληνικό χρηματιστήριο είτε μιλάμε για το χρηματιστήριο της Ολλανδίας του φυσικού αερίου, που εκεί είναι brokers. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Καββαθάς συνδέοντας τα ζητήματα και με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Τόνισε δε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει οι πολίτες και οι κυβερνήσεις να δουν επισταμένως στην άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, καθώς η άνοδός της γίνεται, λόγω της φτωχοποίησης των Ευρωπαίων.

«Ενόψει των ευρωεκλογών θα πρέπει να δούμε την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί η περαιτέρω φτωχοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς αντίστοιχα φαινόμενα με της Ελλάδας έχουμε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ίσως σε μικρότερο έκταση γιατί είναι διαφορετικές οικονομίες, οδηγούν στην ακροδεξιά να αναδειχθεί σε κυρίαρχο κομμάτι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναπληρωτές καθηγητές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Diferpress

Δείτε πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για το “Τουρισμός για όλους”

Diferpress

Από 1η Απριλίου η αύξηση του κατώτατου μισθού -Που θα πάει

Diferpress

Το Bitcoin ξεπέρασε και τα 72.000 δολάρια

Diferpress

Οριακή πτώση 0,08% για το ΧΑ – Στα 130,65 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Diferpress

Έρχεται πλατφόρμα που θα “σώσει” όσους δεν προλαβαίνουν να διασυνδέσουν το Μάρτιο POS και ταμειακές

Diferpress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα