Difer Press
Κύπρος

Κύπρος: Ιανουάριο του ‘24 αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για εμβολιασμό κατά HPV

Κύπρος: Ιανουάριο του ‘24 αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για εμβολιασμό κατά HPV

Ιανουάριο του 2024 αλλάζουν τα ηλικιακά όρια σχετικά με τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σε αγόρια και κορίτσια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στο παρόν στάδιο και μέχρι τις 31/12/2023 δικαιούχοι του εμβολιασμού, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, είναι κορίτσια που έχουν γεννηθεί από την 1/1/2004 και έπειτα και δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και αγόρια τα οποία έχουν γεννηθεί από την 1/1/2008 και έπειτα. Από 1/1/2024 δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού θα είναι μόνο κορίτσια και αγόρια, από 11 έως 13 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών συστήνουν τον εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες για τους εξής λόγους:

Η έναρξη του εμβολιασμού πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε ένα έφηβο επιτρέπει την 100% προστασία που μπορεί να του προσφέρει το εμβόλιο, αφού δεν είναι δυνατόν να μολύνθηκε από οποιονδήποτε τύπο του ιού.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στην ηλικία αυτή οι έφηβοι παράγουν μεγαλύτερο τίτλο αντισωμάτων, επομένως λαμβάνουν τη μέγιστη προστασία από το εμβόλιο.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV γίνεται από τους προσωπικούς ιατρούς των παιδιών.

Σχετικά με τον HPV

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ενεργών σεξουαλικά ενηλίκων έχουν προσβληθεί από κάποιο στέλεχος του ιού αυτού σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη του ιού, εκ των οποίων τα 40 μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα.

O HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες, καρκίνο του πέους στους άνδρες και καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του πρωκτού και στα δύο φύλα. Επιπλέον, ο ιός HPV ευθύνεται για την πρόκληση γεννητικών κονδυλωμάτων. Ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον/στην ερωτικό του σύντροφο, ακόμη και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Δεν είναι διόλου τυχαίο που η επιστημονική κοινότητα διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως ο HPV αφορά τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών προσβάλλονται για πρώτη φορά από ένα ή περισσότερους τύπους του ιού HPV σε ηλικία 15-25 ετών.

Με στόχο την πρόληψη των καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος, η Εθνική Στρατηγική για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία των Νέων (2018-2025) προβλέπει την κάλυψη του 80% των παιδιών με το εμβόλιο HPV, μέχρι το 2025. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των νέων περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αν όχι και στην εξάλειψή τους.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος, Ψήφισε ο Αναστασιάδης: «Τερματίζω 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής μου στην Πολιτική»

Diferpress

Τροχαίο στην Πάφο – Στο νοσοκομείο 22χρονος διανομέας φαγητού

Diferpress

Φρίκη στην Κύπρο: Σε κατάσταση σήψης εντοπίστηκε βρέφος – Ήταν σε σακούλα σε δημόσιες τουαλέτες

Diferpress

Μήνυμα διπλωματικών πηγών από τη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό

Diferpress

Κύπρος: Στο Δάλι ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης για τα εγκαίνια προαυλίου του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Diferpress

Κύπρος: Αναστολή πλειστηριασμών, ανακοίνωσαν τράπεζες-εταιρείες, για 1η κατοικία μέχρι €350.000

Diferpress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα