Difer Press
Ελλάδα

Κορονοϊός–Πανεπιστήμια: Έρχονται «υβριδικά» μαθήματα και επαναληπτικές εξετάσεις στα ΑΕΙ

Κορονοϊός–Πανεπιστήμια: Έρχονται «υβριδικά» μαθήματα και επαναληπτικές εξετάσεις στα ΑΕΙ

Υβριδικά αναμένεται να γίνουν πολλά μαθήματα στα ΑΕΙ, παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των ιδρυμάτων από τη Δευτέρα. Βέβαια, ο σχεδιασμός θα πηγαίνει εβδομάδα εβδομάδα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, χωρίς να αποκλείεται βελτίωση των δεικτών τις επόμενες σχεδόν οκτώ εβδομάδες, μέσα στις οποίες θα γίνουν μαθήματα και η εξεταστική του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr ως ύστατη λύση το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις στην περίπτωση των φοιτητών που νοσήσουν  και δεν καταφέρουν να εξετασθούν, «ώστε ουδείς να χάσει το εξάμηνο», όπως διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Ειδικότερα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, επιμένοντας στη θέση ότι οι πανεπιστημιακοί, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων και δη στην ηλικιακή ομάδα των φοιτητών 18-24, να μπορούν να κάνουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Ηδη, και έως τώρα σε πολλές περιπτώσεις μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια η διδασκαλία έγινε υβριδικά, αλλά το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμούσε αυτό να γενικευθεί.

«Θα ξεκινήσουμε διά ζώσης από Δευτέρα, αλλά εάν διαπιστώσουμε ότι οι φοιτητές δεν έρχονται, τότε σιωπηρώς οι διδάσκοντες μαζί με τους κοσμήτορες των σχολών θα εξετάσουν όλες τις δυνατές κατ’ οικονομία επιλογές, όπως η εξ αποστάσεως. Αλλωστε απομένει λίγος χρόνος μαθημάτων και δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου», παρατηρεί στην «Κ» πρύτανης ΑΕΙ της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην υπόλοιπη Ευρώπη –ενδεικτικά σε Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Γαλλία– υπάρχει οδηγία για εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων και διενέργεια των εξετάσεων.

«Θα ξεκινήσουμε διά ζώσης από Δευτέρα, αλλά εάν δούμε ότι οι φοιτητές δεν έρχονται, θα εξετάσουμε όλες τις δυνατές επιλογές», παρατηρεί στην «Κ» πρύτανης ΑΕΙ της Αθήνας.

Από την άλλη, παρότι τα ποσοστά εμβολιασμού φοιτητών και πανεπιστημιακών είναι υψηλά, υψηλός είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους φοιτητές. (Δεν γίνεται λόγος για έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, οι οποίοι μετά το καλό ξεκίνημα πλέον ουσιαστικά δεν πραγματοποιούνται.) «Ισως πρέπει να εξετασθεί να αποφύγουμε τα διά ζώσης μαθήματα τώρα, ώστε να βοηθήσουμε στην αναχαίτιση του καλπασμού της πανδημίας, καθώς οι φοιτητές δεν θα συγχρωτίζονται στα αμφιθέατρα και τα  μέσα μαζικής μεταφοράς», τονίζει στην «Κ» ο πρύτανης. Η πρόταση σχετίζεται και με τις εκτιμήσεις ότι η πανδημία θα περάσει σε κάμψη έπειτα από δύο εβδομάδες.

Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) από την πλευρά της σε χθεσινή ανακοίνωση ζήτησε «να παρασχεθεί ρητά από το υπουργείο η δυνατότητα χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων».

Ευνοϊκό στοιχείο για τη διά ζώσης οργάνωση των εξετάσεων είναι πως θα αρχίσουν περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Από το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι τότε δεν αποκλείεται να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, και άρα να ενισχυθούν τα επιχειρήματα όσων μιλούν  για διά ζώσης εξετάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, πανεπιστημιακοί αναφέρουν στην «Κ» ότι «εάν δούμε έναρξη της κάμψης της πανδημίας, μπορούμε να μεταθέσουμε τις εξετάσεις για λίγο αργότερα, ώστε αυτές να γίνουν μόνο διά ζώσης. Τρόπος πιο αξιόπιστος, με δεδομένα τα φαινόμενα αντιγραφών που παρατηρούνται στις τηλεξετάσεις».

Πόσο μάλλον που το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις στην περίπτωση των φοιτητών που νοσήσουν και δεν καταφέρουν να εξεταστούν.

Πηγή: Κορονοϊός–Πανεπιστήμια: Έρχονται «υβριδικά» μαθήματα και επαναληπτικές εξετάσεις στα ΑΕΙ

Σχετικά Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Τον συνέλαβαν να πουλάει ναρκωτικά μέσα στο ΑΠΘ και 2 μέρες αφέθηκε ελεύθερος!

Diferpress

Πάτρα: Νεαρός έδεσε σχοινί από ένα… φανάρι και κρεμάστηκε (βίντεο)

Diferpress

ΣΟΚ στα Ιωάννινα: Επιχειρηματίας έβαλε να πετάξουν στη λίμνη την έγκυο σύντροφό του

Diferpress

ΑΠΘ για Τέμπη: Θρηνούμε 9 φοιτητές μας – «Καλό παράδεισο στα παιδιά μας»

Diferpress

Δείτε την Αρχαία Ολυμπία ψηφιακά πώς ήταν στην ακμή της, πριν από 2.000 χρόνια!

Diferpress

Καιρός: Βροχές σε ολόκληρη την χώρα τη Δευτέρα

Diferpress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα