Difer Press
Κόσμος

HRW: Η Τουρκία έρχεται πρώτη στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

HRW: Η Τουρκία έρχεται πρώτη στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τη χειρότερη επίδοση εδώ και δεκαετίες στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφει η Τουρκία, καθώς αψηφά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου, τονίζει η Human Rights Watch στην παγκόσμια έκθεσή της για το 2022.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχει βάλει στο στόχαστρο τους πολιτικούς της αντιπάλους, υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και καταστρέφει τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, κατακρίνει την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών –γνωστής και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση των δικαιωμάτων των γυναικών», τονίζει.

Η HRW σημειώνει επίσης ότι η άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τον φυλακισμένο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών Οσμάν Καβαλά, γεγονός που «ώθησε το Συμβούλιο της Ευρώπης να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων για την επίμονη παραβίαση της κυβέρνησης σε μια δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διατάσσει την απελευθέρωσή του».

Η έκθεση αναφέρεται ακόμη στην αυξανόμενη πίεση της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. «Τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης ανήκουν σε εταιρείες με στενούς κυβερνητικούς δεσμούς, ενώ τα ανεξάρτητα μέσα στην Τουρκία λειτουργούν κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, αλλά υπόκεινται σε διώξεις για την κάλυψη ειδήσεων που ασκούν κριτική σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και του περιβάλλοντος του Προέδρου Ερντογάν, κάτι που θεωρείται ότι συνιστά αδίκημα σύμφωνα με τον εξαιρετικά περιοριστικό Αντιτρομοκρατικό Νόμο της Τουρκίας».

Η HRW σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή 58 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στη φυλακή ή εκτίουν ποινές για τρομοκρατικά αδικήματα.

Το 2021 ήταν επίσης η χρονιά κατά την οποία μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube, το Facebook και το Twitter, αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με νόμο που απαιτούσε να δημιουργήσουν γραφεία στην Τουρκία. Η έκθεση ανέφερε ότι αυτή η νέα εξέλιξη «εγείρει επίσης ανησυχίες ότι στο μέλλον μπορεί να αναγκαστούν να συμμορφωθούν με την κυβερνητική λογοκρισία προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις».

Η έκθεση σημειώνει ότι οι τουρκικές αρχές «συνέχισαν να εφευρίσκουν κατηγορίες για τρομοκρατία και δυσφήμιση για να παρενοχλούν τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων και να παραβιάζουν τα δικαιώματά τους».

Τονίζεται ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει πρόοδο «στη διερεύνηση των αυξανόμενων καταγγελιών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση στις φυλακές και στα κρατητήρια της αστυνομίας, που αναφέρθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ελάχιστα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κατηγορηθεί για βασανιστήρια, έχουν διωχθεί, ενώ κυριαρχεί μια διάχυτη κουλτούρα ατιμωρησίας».

Πηγή: HRW: Η Τουρκία έρχεται πρώτη στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σχετικά Άρθρα

Τουρκία: Η Διάσπαση της τουρκικής αντιπολίτευσης ανοίγει το δρόμο για επανεκλογή Ερντογάν -Η Ασκενέρ δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Κιλιντζάρογλου

Diferpress

«Έφοδος» του FBI στην έπαυλη του Ν. Τραμπ στη Φλόριντα

Diferpress

Ουκρανία: Κεραυνοβόλα ουκρανική προέλαση – Ανακατέλαβαν εδάφη σε 5 μέρες που είχαν χάσει σε 5 μήνες στην Αν. Ουκρανία

Diferpress

ΠΟΥ για Όμικρον: Τα στοιχεία δείχνουν ότι προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα

Diferpress

Απίστευτο! Βραζιλία: Γέννησε δίδυμα από διαφορετικούς άντρες με φυσιολογική σύλληψη

Diferpress

Τραγωδία στην Νιγηρία: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 50 πιστούς σε καθολική εκκλησία

Diferpress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα