Difer Press
Κόσμος

Γερμανία: Αντικατάσταση των δημοσιογράφων από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στις εφημερίδες Die Welt και Bild

Γερμανία: Αντικατάσταση των δημοσιογράφων από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στις εφημερίδες Die Welt και Bild

Σημαντικές περικοπές προσωπικού στις εφημερίδες του, Die Welt και Bild, έχει αποφασίσει ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της Γερμανίας, Axel Springer, σύμφωνα με επιστολή του διευθύνοντα συμβούλου Ματίας Ντέπφνερ, ο οποίος προειδοποιεί ταυτόχρονα για την αντικατάσταση των δημοσιογράφων από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει το tribune.gr.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ντέπφνερ σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, ο εκδοτικός οίκος «θα αναπτυχθεί και ταυτόχρονα θα μειώσει τις θέσεις εργασίας» του, με «σημαντικές περικοπές στους τομείς παραγωγής, διόρθωσης και διοίκησης» των δύο εφημερίδων.

Το σχέδιο της διεύθυνσης προβλέπει και κίνητρα εθελουσίας εξόδου, με στόχο, όπως διευκρινίζει ο Ματίας Ντέπφνερ, να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου πρέπει να βελτιωθούν κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ εντός των προσεχών τριών ετών και αυτό έχει σχεδιαστεί να γίνει μέσω αύξησης του κύκλου εργασιών, αλλά και μείωσης του κόστους, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του Axel Springer.

Οι Welt και Bild «πρέπει να αναπτύξουν τις καλοπληρωμένες και βιώσιμες ηλεκτρονικές συνδρομές τους», τονίζει, επισημαίνοντας ότι «τα δημοσιογραφικά στάνταρντ θα παραμείνουν υψηλά και θα γίνουν ακόμη υψηλότερα».

Δεσμεύεται μάλιστα ότι δεν θα συρρικνωθεί ο «δημοσιογραφικός πυρήνας» των δύο φύλλων, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν αποτελεί εγγύηση εργασίας, καθώς εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις» θα χάσουν τις θέσεις τους.

Στην επιστολή του ο κ. Ντέπφνερ προειδοποιεί ακόμη ότι «οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να καταστούν ξεπερασμένοι από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ – ή απλώς να την αντικαταστήσει, καθώς οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα είναι καλύτεροι στη συγκέντρωση πληροφοριών από τους ανθρώπους δημοσιογράφους».

Αν τα ΜΜΕ θέλουν να επιβιώσουν, συνεχίζει ο επικεφαλής του Axel Springer, πρέπει να επικεντρωθούν στις αποκλειστικές ειδήσεις ή στα πρωτότυπα σχόλια.

Εργαλεία τα οποία τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, αναφέρει, υπόσχονται επανάσταση στην πληροφορία.

Ωστόσο, παραδέχεται, η διευκρίνιση των κινήτρων πίσω από τα γεγονότα, «θα παραμείνει έργο των δημοσιογράφων».

Το συνδικάτο εργαζομένων Ver.di επέκρινε τα σχέδια του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι γίνονται «χωρίς οικονομική αναγκαιότητα και με σκοπό μόνο την υπερβολική προσδοκία κέρδους».

Σχετικά Άρθρα

Guardian: «Παράθυρο» από Πούτιν για πιθανότητα τερματισμού του πολέμου

Diferpress

Κινέζικη εκστρατεία βιομηχανικής κατασκοπείας στο Ισραήλ! Εταιρείες-βιτρίνες εξασφαλίζουν πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνογνωσία

Diferpress

Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία

Diferpress

Βλ.Πούτιν: Με διάταγμα απαγορεύει Ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες και εταιρείες που υιοθέτησαν το πλαφόν από 1η Φεβρουαρίου

Diferpress

Ιταλία: Υποχρεωτική ανάρτηση των μέσων τιμών στα πρατήρια…χωρίς νέα μείωση των φόρων

Diferpress

UNICEF: «Kαταστροφικά» επίπεδα παιδικού υποσιτισμού λόγω της ανόδου στις τιμές των τροφίμων

Diferpress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα