Difer Press
Κόσμος

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον την Κίνα

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον την Κίνα

«Το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια που προτείνει η Κίνα για το Χονγκ Κονγκ μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και να απειλήσει το καθεστώς της πόλης ως οικονομικού κόμβου».

Το Χονγκ Κονγκ φαίνεται να είναι η νέα εστία έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις για το κινεζικό νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια που φαίνεται να θίγει το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής. Από την πλευρά της, η Κίνα διαμηνύει ότι «καμία εξωτερική παρέμβαση για το Χονγκ Κονγκ δε θα γίνει ανεκτή».

Oι ΗΠΑ

«Το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια που προτείνει η Κίνα για το Χονγκ Κονγκ μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και να απειλήσει το καθεστώς της πόλης ως οικονομικού κόμβου» προειδοποίησε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

«Φαίνεται ότι, με αυτόν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ουσιαστικά θα αναλάβουν (οι Κινέζοι) τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ και αν το κάνουν (…) ο υπουργός (Εξωτερικών) Μάικ Πομπέο πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλού βαθμού αυτονομία και αν συμβεί αυτό θα επιβληθούν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα» διεμήνυσε.

Οι δηλώσεις του Ο’ Μπράιεν έγιναν στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Η αντίδραση της Κίνας

«Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και δεν θα γίνει ανεκτή εξωτερική παρέμβαση» διεμήνυσε από μεριάς του την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

«Η μη παρέμβαση, ως βασικός κανόνας των διεθνών σχέσεων, πρέπει να τηρείται από όλες τις χώρες» σημείωσε ο Γουάνγκ. Σύμφωνα με τον κινέζο ΥΠΕΞ, «η κεντρική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας, η οποία είναι η ίδια σε οποιαδήποτε χώρα».

Ο Γουάνγκ είπε ότι το νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ «στοχεύει σε μια στενή κατηγορία πράξεων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

«Δεν επηρεάζει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας στο Χονγκ Κονγκ. Δεν επηρεάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ. Και δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των ξένων επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κινέζο αξιωματούχο, η έγκριση του νομοσχεδίου «θα βελτιώσει το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ και θα φέρει περισσότερη σταθερότητα, ισχυρότερο κράτος δικαίου και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον στο Χονγκ Κονγκ».

«Η βασική αρχή ‘’μια χώρα, δύο συστήματα» και η θέση του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού, εμπορικού και ναυτιλιακού κέντρου θα προστατεύονται» επέμεινε.

Πηγή: Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον την Κίνα

Σχετικά Άρθρα

Alert, ΗΠΑ: Ο Τ.Μπάιντεν μεταβιβάζει «προσωρινά» τις εξουσίες του στην Κάμαλα Χάρις, λόγω μιας «εξέτασης ρουτίνας»

Diferpress

Όταν η Ιαπωνία απαγόρευε εμβόλια της Pfizer για στρεπτοκοκκική πνευμονία και της Sanofi ύποπτα για θανάτους 6 παιδιών

Diferpress

Γιατρός που ανακάλυψε την Όμικρον: «Δεν θα σωπάσω – Με πίεζαν να πω ότι είναι σοβαρή ασθένεια»

Diferpress

Γαλλία: Ξεκινάει η χορήγηση των εμβολίων σε παιδιά από 12 ετών

Diferpress

EDA: Αύξηση ρεκόρ στις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών για το 2019

Diferpress

Βρετανία: Αποκαλύψεις για κορονοπάρτι παρουσία Τζόνσον εν μέσω lockdown

Diferpress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα